Communities in DSpace
Select a community to browse its collections.
- Research and Application Centres
- Institutes
- Faculties
- Vocational College
Recent Submissions
İnovatif Gelişmelerin Üniversite Kütüphane Hizmetleri Üzerindeki Etkileri: Türkiye ve Dünya Vakıf Üniversitesi Kütüphaneleri Üzerine Bir Değerlendirme
(ABİAD - Avrasya Bilgi Bilimi Araştırmaları Dergisi, 2024-09-20) Yıldırım, İlker
Bu çalışmanın amacı, inovasyonun vakıf üniversitesi kütüphane hizmetleri üzerindeki rolünü ve etkisini değerlendirmektir. Çalışmada, vakıf üniversitesi kütüphane hizmetlerindeki inovasyonun tanımını, türlerini, kütüphane personelinin inovasyona olan yaklaşımını ve kullanıcıların inovatif hizmetlere yönelik beklentilerini kapsamlı olarak incelenerek inovasyonun kütüphane hizmetleri özelinde önemini vurgulamayı hedeflemektedir.
Araştırmada Türkiye’den iki ve yurtdışından iki olmak üzere toplam dört vakıf üniversitesi kütüphanenin hizmetlerine ilişkin veriler görüşme (mülakat) yöntemi ile elde edilmiştir. Bu amaçla hazırlanan görüşme soruları dijital platform üzerinden Türkiye’den ve dünyadan vakıf üniversitesi kütüphanelerinde çalışmakta olan ve araştırmanın kriterlerini karşılayan yöneticilerle görüşme yapılmıştır. Katılımcılardan toplanan verileri betimsel içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir.
Bulgular, vakıf üniversitesi kütüphanelerinde sunulan hizmetlerin çeşitliliğinin dünya örneklerinde Türkiye örneklerine göre bariz bir üstünlüğü göze çarpmaktadır. Dünya örneklerindeki kütüphane hizmetleri havuzu oldukça geniş ve farklılıklar gösterirken, Türkiye örneklerinde hizmet çeşitliliği ise genel olarak benzerlikler göstermektedir. Kütüphanecilerin ve kullanıcıların inovasyona olan ilgili ve bilgisi alanında 4 kütüphanenin kütüphanecileri ve kullanıcıları inovatif gelişmelerin takibi ve adaptasyonu konusunda gayet iyi durumdadır ancak yurtdışı kütüphaneleri buna ek olarak kütüphanecilerinden inovatif hizmetler üretmelerini beklemektedir ve bunun için bir bütçe ayırmaktadırlar. Türkiye’deki örneklerde böyle bir durumdan bahsedememekteyiz. Kütüphanelerde inovasyon eğitimi ve programları alanında ise yine yurtdışı kütüphanelerinde periyodik olarak inovatif düşünme ve üretim ile ilgili eğitimlerin düzenlendiği bilgisine ulaşmaktayız. Türkiye örneklerinde ise böyle bir durumdan bahsedemiyoruz. Araştırma dahilindeki 4 kütüphanenin hepsinin diğer kütüphanelerin kütüphane hizmetlerini takip ettiği bilgisine ulaşılmaktadır. Ayrıca kütüphanelerin vermek istedikleri veya verdikleri inovatif hizmetlerin büyük çoğunluğunu teknolojik hizmetler oluşturmaktadır. Teknolojik hizmetlerin dışında kütüphanelerin artık sadece bilgi ve belge merkezi olarak değil bir terapi ve rahatlama merkezi görevi de gördüğü tespit edilmiştir. Yani artık kütüphaneler, kullanıcılarının akademik başarılarıyla ilgili psikolojik durumlarıyla da ilgilenmektedir.
Araştırmanın sonucunda kütüphanelerin artık temel kütüphane hizmetlerinin yanı sıra kütüphaneden kütüphaneye fark eden çok büyük bir inovatif hizmet havuzuna sahip oldukları, kütüphaneciler arasında inovasyon kavramının günden güne daha iyi bilindiği ve uygulandığı, kütüphanelerin diğer kütüphanelerin verdikleri inovatif hizmetlerden haberdar oldukları, kütüphane hizmetlerinin farklı alanlarda da olacağı (kullanıcıların psikolojik durumları, mesleki bilgilerini atölyeler ile pratiğe dökme, çalışmalarında onlara lazım olacak bilgisayar, tablet vb. cihaz ve materyal desteği vb.) sonuçlarına ulaşılmıştır. Buna ek olarak Türkiye’deki ve Yurtdışındaki örnekler arasında kütüphanecilerin ve kullanıcıların inovasyona ve inovatif gelişmelere olan ilgisi ve bilgisi, diğer kütüphanelerde uygulanan inovatif kütüphane hizmetlerinin takibi inovatif ancak günümüzde artık kütüphanelerin temel hizmetleri arasına giren hizmetler konularında benzerlikler, bu hizmetler dışında kalan, kullanıcıların psikolojik durumları, mesleki bilgilerini atölyeler ile pratiğe dökme gibi hizmetler, kütüphanecilerin inovatif üretkenliği için ayrılan bütçe ve beklentiler gibi konularında ise yurtdışı kütüphanelerinin lehine farklılıklar olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Bu araştırmayı ulusal literatürde yer alan çalışmalardan ayıran yanları arasında öncelikli olarak kapsamı söylenebilir. Ayrıca, ulusal ve uluslar arası vakıf üniversitelerindeki kütüphanelerin hizmetlerinin karşılaştırılmalı olarak ele alınmış olması araştırmanın bir diğer özgün tarafıdır.
Abstract
The aim of this study is to evaluate the impact and role of innovation on the library services of foundation universities. Data regarding the services of two foundation uni-versity libraries from Turkey and abroad were obtained through interview method and analyzed using descriptive content analysis.
The findings from the study indicate that the diversity of services in international exam-ples is greater compared to those in Turkey. While both librarians and users demonstrate a good level of interest and knowledge in innovation, world libraries allocate budgets for innovative service production and expect their librarians to engage in this direction. World libraries conduct periodic training on innovative thinking and production. All libraries follow the services of other libraries and the majority of innovative services consist of technological services. Additionally, it was found that libraries also serve as therapy and relaxation centers.
As a result of the study, libraries possess a wide range of innovative services alongside basic services. The concept of innovation is better understood and implemented among librarians. Although there are similarities between Turkey and world examples, there are also differences in favor of world libraries. This research stands out from other studies in the literature due to its scope and national-international comparative approach.
İNSAN KAYNAKLARI ANALİTİĞİ-Modelleme ve Örnek Uygulamalarla
(Nobel Akademik Yayınevi, 2020) Dr. Eyüp Çalık; Dr. Kemail Demir
Pandemi Sürecinde Bireylerin Rekreasyon Farkındalık Düzeyleri ile Yaşam Kalitesi Arasındaki İlişki
(Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi, 2022-12-28) Satılmış, Sinan Erdem; Ekinci, Nurullah Emir; Güler, Yağmur
Araştırmanın amacı, pandemi sürecinde bireylerin rekreasyon farkındalık düzeyleri ile
yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin incelenmesi ve çeşitli demografik değişkenler açısından
karşılaştırılmasıdır. Araştırma evrenini, Yalova Üniversitesi’nde bulunan öğrenciler
oluşturmaktadır. Örneklem grubunu ise öğrenciler arasından olasılık dışı örnekleme
tekniklerinden kolayda örneklem yöntemi ile seçilmiş 237 kadın ve 368 erkek olmak üzere
toplamda 605 gönüllü oluşturmaktadır. Katılımcılara demografik bilgi formu, Ekinci ve
Dilek (2019) tarafından geliştirilen “Rekreasyon Farkındalık Ölçeği” (RFÖ) ve Türkçe
uyarlaması Eser vd. (2010) tarafından yapılan Yaşam Kalitesi Ölçeği Kısa Formu (YKÖKF) uygulanmıştır. İstatistiksel analizde SPSS 21.0 paket programı kullanılmıştır.
Verilerin normallik dağılımını tespit etmek amacı ile çarpıklık ve basıklık değerleri
incelenmiştir. Normal dağılım gösteren verilerin istatistik analiz yöntemlerinde yüzde,
frekans, aritmetik ortalama, parametrik test tekniklerinden ise Bağımsız Gruplar T Testi,
MANOVA, ANOVA ve Pearson Korelasyon Testi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen
bulgular sonucunda, YKÖ-KF’nin RFÖ alt boyutlarından haz eğlence ve sosyal başarı ile
arasında pozitif yönde düşük düzeyde bir ilişkisi olduğu görülürken kendini geliştirme alt
boyutu ile arasında pozitif yönde orta düzeyde bir ilişkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.
Sonuç olarak, rekreasyon farkındalık düzeyi yaşam kalitesini anlamlı derecede
etkilemektedir. Bireylerin rekreasyon farkındalık düzeyi arttıkça yaşam kalitelerinin de
arttığı belirlenmişt
Investigation of the Use of Building Information Modeling (BIM) in Transportation Infrastructure
(INTERNATIONAL İSTANBUL MODERN SCIENTIFIC RESEARCH CONGRESS -IV, 2022-12-30) Abut, Yavuz; Avcı-Karataş, Çiğdem; Can, Eray; Erbıyık, Hikmet
The share of transport infrastructure in the economy occupies an important place in the financial indicators of many countries. Depending on the population growth, the need for flexible and cost-effective technological tools and methods in sustainability, including maintenance and repair of infrastructure services, is increasing daily. Building Information Modeling (BIM) is a method to prepare 3D models of buildings, including their materials and characteristics while performing advanced energy efficiency analyses that can reduce construction time and material waste. BIM has been widely adopted in vertical architecture for construction, maintenance, and repair works, and there is significant potential for these methods to be useful in the transportation industry. This study aims to examine the intersections of transportation infrastructure in the context of BIM with a current literatüre review and discuss the results. Based on these discussions, current issues and trends, application and use, emerging technologies, benefits and challenges, limitations, areas where research is needed, and future needs are discussed. Furthermore, the benefits of integrated modeling with geographic information systems (GIS) BIM in construction projects related to transportation infrastructure and the provision of spatial accuracy in this context were highlighted. Although academic studies mainly focus on roads, highways, and bridges, it is evident that the use of BIM in transportation infrastructures is increasing. Transportation infrastructure companies and academia should collaborate to calibrate these results. In addition, the major shortcoming in the literature is that the standards and regulations on this topic are not yet mature.
Sporcularda Stres Tetikleyiciler ve Performans
(Gece Akademi, 2020-03-30) Öntürk, Yavuz