Armutlu Meslek Yüksekokulu
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing Armutlu Meslek Yüksekokulu by Author "Ceylan, Zafer"
Now showing 1 - 4 of 4
Results Per Page
Sort Options
Item Definition of textural deterioration in squid samples: three different tools supported by microbial, visual and physico-chemical analysis(Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 2021-09) Ceylan, Zafer; Çetinkaya, TurgayThe aim of the present study was to reveal the textural profile changes like hardness, cohesiveness, springiness, and adhesion supported by total mesophilic aerobic bacteria count (TMABc), pH, and some visual sensory characteristics in squid samples stored at 4 ºC. Three different Brookfield Texture Analyzer tools, named TA7, TA9, and TA18 were used to observe the textural changes more clearly. The difference of TMABc between the storage days reached from 4.32 log CFU/g to 6.32 log CFU/g. The hardness value of the squid samples, detected by TA18 and TA9 tools, increased while the hardness value obtained from TA7 was higher. The highest change in cohesiveness value in the squid samples was defined by the TA9 tool as ~63%. Once springiness values detected by TA9 were sharply decreased from 4.9 mm to 2.1 mm, those of TA7 and TA18 were slowly decreased. The most increase in adhesion value (0.08 mJ to 0.21 mJ) was obtained in the TA7 tool. Depending on the textural quality changes, the pH value was increased, and as visual and sensory, dark, or yellow spots were observed. The present study results revealed that especially the TA18 tool could be effectively used to determine the quality changes of the squid samplesItem Depolama Süresince Balıketi Kalitesinde Meydana Gelen Değişimlerin Hızlı ve Yenilikçi Metotlarla Belirlenmesi(Journal of the Institute of Science and Technology, 2021-09) Çetinkaya, Turgay; Altay, Filiz; Ceylan, ZaferFarklı üç balık türünün (yerli somon: YS, çipura: Ç, levrek: L) et kısımlarında yapılan analizler ile literatürde fazla yer almayan ve nadir çalışılan bazı fiziksel parametreler yardımıyla balıketlerinin kalite değişimleri 0. 2. ve 4. günlerde incelenmiştir. Bu bağlamda, örneklere ve depolamaya bağlı değişmekle birlikte, elektriksel iletkenlik değeri (mS cm-1) %9.52 ile %104 arasında artış göstermiştir. Yüzey gerilimi değeri ise depolama süresinin artışına bağlı olarak azalmıştır. Ç örneklerinde bu değer 42.56 mN m-1’den hızlıca azalma göstererek depolamanın ikinci gününde 16.20 mN m-1 ’e kadar düşmüştür (p<0.05). Dielektrik kayıp faktörü (ε″) ise tüm örneklerde, analiz periyoduna bağlı olarak artış göstermiştir. Duyusal değerlendirme sonuçlarına göre Ç ve L örnekleri ikinci gün itibari ile tüketilemez olarak kabul edilirken bu örneklerin dielektrik kayıp faktörünün sırası ile 419.72’den 491.07’ye ve 408.21’den 430.7’ye arttığı gözlenmiştir. Öte yandan partikül boyutu (PB) ve polidispersite indeks (PDI) değerleri ile anlamlı bir sonuç elde edilememiştir. Yaygın olarak kullanılan pH analizi sonuçları ise yüzey gerilimi ve elektriksel iletkenlikteki değişimleri doğrular nitelikte bulunmuş olup, depolama süresinin artışına bağlı olarak pH değerleri artış göstermiştir. Bu çalışmanın sonuçları, kısa sürede bozulabilen ürünlerin farklı ve hızlı yenilikçi analiz yöntemleri ile kalitelerinin başarılı bir şekilde ortaya konulabileceğini göstermiştir. Ayrıca diğer çalışmalar ve gıda işleme sektörü için rehber değeri taşıyan bir çalışma ortaya konulmuştur.Item Et ve Et Ürünleri(Detay Yayıncılık, 2021-01) Ceylan, Zafer; Yaman, Mustafa; Çetinkaya, TurgayItem Fabrication and characterization of zein nanofibers integrated with gold nanospheres(LWT, 2022-02-01) Cetinkaya, Turgay; Wijaya, Wahyu; Altay, Filiz; Ceylan, ZaferThe synthesis, characterization, and coating effect of zein nanofibers integrated with gold nanospheres were studied. Zein solution including ethanol/liquid gold nanospheres (80/20 v/v) was prepared to produce complex nanofibers. Dielectric constant (ε′), dielectric loss factor (ε′′), and loss tangent (ε′′/ε′) values of feed solutions were evaluated at 300 and 3000 MHz, and electrical conductivity was measured (808.67 ± 2.082 μs/cm). SEM image showed a bead free structure of the gold-zein complex. Zeta potential and DLS measurements (translational diffusion coefficient, hydrodynamic radii, polydispersity index, major axis) were done by dispersing nanofibers in ethanol or water. The stability of nanofiber dispersed in ethanol was higher (+41.73 mV) compared to that of dispersed in water (+5.1 mV). Molecular characterization by FTIR confirmed the formation of the zein-gold complex through a nitrogen-gold coordination bond and electrostatic interactions. The gold-zein nanofibers coating in sea bream fillets reduced 17.8% of total mesophilic bacteria (TMAB) compared to the uncoated group (p < 0.05) after 8 days of observation. The highest changes in ε′ for uncoated (57.65%) and coated samples (14.84%) during storage showed the positive impact of nanofiber treatment. These results showed that zein nanofibers with gold nanospheres could be potentially used as antimicrobial layer for food products.